UCZESTNICTWO FUNDACJI COLLEGIUM PROGRESSUS W FORUM DLA RODZINY

Rodzina i praca - to się da pogodzić! / Rodzina wielopokoleniowa i wielodzietna / Bezpieczna rodzina

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów zorganizowała 23 października 2013 r. w Warszawie konferencję otwierającą cykl „Forum dla Rodziny” poświęcony polityce prorodzinnej rządu. W jej realizację zaangażowane było Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej oraz inne ministerstwa. Kontynuacją tego wydarzenia było pięć konferencji regionalnych organizowanych przez poszczególne resorty w różnych miastach Polski. Ministerstwu Pracy i Polityki Społecznej powierzono organizację konferencji w Krakowie, która odbyła się ona 29 listopada 2013 r. Do współpracy przy przygotowaniu Forum zaproszono Pana Jerzego Millera Wojewodę Małopolskiego, Pana Marka Sowę Marszałka Województwa Małopolskiego oraz Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa, którzy aktywnie zaangażowali się realizację tego projektu.

Krakowska konferencja obejmowała zagadnienia dotyczące sposobów łączenia życia zawodowego i rodzinnego. Przedmiotem jej uwagi była też rodzina wielodzietna i wielopokoleniowa. Poruszono kwestie związane z nowelizacją ustawy żłobkowej, zaprezentowano placówki opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 utworzone w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki i Programu MALUCH, a także zmiany w urlopach rodzicielskich. Dyskutowano o polityce senioralnej rządu oraz o Karcie Dużej Rodziny i propozycjach rozwiązań dla rodzin wielodzietnych. Panel „Bezpieczna rodzina” poświęcono dyskusji o bezpieczeństwie i przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie. Podczas konferencji zaprezentowano także przykłady działań prorodzinnych realizowanych w Małopolsce. Była to bowiem doskonała okazja, by promować godne naśladowania rozwiązania i praktyki. Przedstawiciele organizacji pozarządowych w ramach dobrych praktyk zaprezentowali realizowane przez swoje organizacje projekty i wnioski wynikające z aktywnie prowadzonych działań a także wspólne ustalenia dotyczące rekomendacji oraz kierunków działań na przyszłość.

Gościem specjalnym Konferencji był Premier Rzeczypospolitej Polskiej Donald Tusk, który uroczyście rozpoczął Konferencje i przedstawił zgromadzonym działania swojego rządu skierowane do rodziny i na rzecz rodziny. Premier Donald Tusk przypomniał zgromadzonym, że rok 2013 jest Rokiem Rodziny, ale jego zdaniem na rzecz Rodziny, by zapewnić Rodzinie warunki do jak najlepszego rozwoju i bezpieczeństwa powinniśmy pracować przez najbliższą dekadę. Premier wspomniał również w swoim wystąpieniu o Rodzinie wielodzietnej i wielopokoleniowej oraz o Bezpiecznej Rodzinie nawiązują w ten sposób do tematów panelów dyskusyjnych, które rozpoczęły się po zakończeniu części oficjalnej Forum dla Rodziny.

Rozpoczęcie Forum dla Rodziny oraz wystąpienie Prezesa Rady Ministrów, Premiera Donalda Tuska

Działania rządu na rzecz rodziny - wystąpienie Ministra Pracy i Polityki Społecznej, Władysława Kosiniaka-Kamysza

Od lewej: prof. Tomasz Grodzicki, Konsultant krajowy ds. geriatrii, Marta Gołek, Stowarzyszenia Matki I Kwartału,
Donald Tusk, Premier RP, Władysław Kosiniak-Kamysz, Minister Pracy i Polityki Społecznej, Piotr Oracz, Prezes Fundacji Collegium Progressus